TSL Helsingin blogi

SELAA KURSSEJA

Kasapäin
hyviä juttuja

All work and no play makes Jack a dull boy. Tämä tunnettu sanonta pitää hyvin paikkansa ja kestää aikaa. Tarkkaa suomenkielistä vastinetta en ole kuullut, mutta löysä käännös voisi kuulua: ”Antti, joka ei töiden ohella tee muuta, on mälsä jätkä.”

En ole kertomassa mitään uutta. Toistan sitä, mitä tiedät jo ennalta, joko oman kokemuksen tai tutkimustiedon pohjalta. Työelämä vaatii meiltä entistä enemmän ja arki on monelle entistä hektisempää. Samalla kun maailma on täynnä virikkeitä, podetaan toisaalla tekemisen puutetta, toisaalla rauhoittumisen tarvetta. Meitä ympäröivät paineet ja vaatimukset lipuvat entistä kauemmas siitä, mitä me itse haluaisimme olla tekemässä.

Valtavan moni kaipaa jotain pysyvää, jotain mikä ei seiso jatkuvassa muutoksen tilassa. Joku kaipaa sitä, että työminän sijasta voi olla ihan vaan Kirsti, Pertti tai Muhammed – yksi kurssikaveri muiden kurssikavereiden joukossa.

Työväen Sivistysliitossa kuulemme myös kaipuuta jonkun muun kuin arkisen aherruksen pariin. Heprean alkeiden tankkaamista tai hyppyä vieraan liikuntaharrastuksen pariin halutaan kokeilla ja rikkoa näin omia rajoja. Kaikkea tätä toteuttavat työväenopistot ja muut vapaan sivistystyön tekijät.

Miksi sivistystyöllä on merkitystä?

Mitä te sitten oikeastaan teette?, on yleinen kysymys vapaan sivistystyön sektorilla. Oma vastaukseni kuuluu: kaikkea sitä, mikä auttaa laajentamaan omaa kuvaa itsestä ja ympäröivästä maailmasta. Autetaan rikkomaan omia rajoja, oppimaan uutta ja kokemaan onnistumisen hetkiä. Laitetaan ihminen osaksi ryhmää ja annetaan hänen kasvaa osaksi yhteisöä, jossa hän saa olla omanlaisensa, kunhan kunnioittaa samalla muita.

TSL Helsingin opintojärjestö on yksi pala suomalaista sivistystyötä, joka auttaa ihmisiä kasaamaan omassa arjessaan uusia elämyksiä tai ajattelun aiheita. Uusien tunteiden kokeminen ja kyky omaksua uutta on kovimpia juttuja, joita aikuisena voi saavuttaa. Tänäkin syksynä näitä hyviä juttuja on saatu aikaan kasapäin TSL Helsingin kursseilla.

Sara Salomaa
TSL Helsingin opintojärjestön puheenjohtaja

SELAA KURSSEJA

Täältä löytyvät kaikki ajankohtaiset kurssit.

MEIDÄT LÖYTÄÄ MYÖS TÄÄLTÄ